Zoeken

Publicaties

Download artikelen

U vind hier een aantal korte samenvattingen van publicaties, waarin MWP advies een belangrijk aandeel heeft gehad. U kunt elk afzonderlijk artikel downloaden als pdf bestand.

 

De organisatie is dood. Lang leve het organiseren

Boy van de Wiel, lector Business School Netherlands
Frans van der Reep, lector Hogeschool Inholland
December 2012

De organisatie is dood. Lang leve het organiseren.Bureaucratieën sterven af en de markt wordt veroverd door samenwerkingsverbanden die zo snel wisselen dat niet de ordening van mensen en middelen maar juist de ordening van dat wat mensen met mensen en middelen doen het ordeningsprincipe is.
Dit heeft grote consequenties voor de gevestigde orde die alleen door het overwinnen van deze paradigmashift kan overleven.
Door observatie en analyse van nieuwe intreders wordt zichtbaar hoe zij ordenen. Om mee te kunnen (blijven) spelen moeten we een andere bril opzetten en handelen naar wat we dan zien.

download volledig artikel

 

Darwin als gids

Docent Boy van de Wiel over flexibele organisatievorm
(Business Process Magazine, nr. 8 - 2010)

Darwin als gidsIr. J.M. (Boy) van de Wiel trok zich na een leven vol studie, ondernemen en topfuncties in het bedrijfgsleven terug in een 'kennis bv' zoals hij het zelf noemt. 's Winters doceert hij, onder meer aan de Business School Nederland, 's zomers denkt hij na over al zijn ervaringen en onderzoekt hij de manier waarop wij ondernemingen inrichten. Hij kwam tot het inzicht dat in onze huidige aanpak volledig voorbij wordt gegaan aan de principes van de evolutietheorie.

download volledig artikel

 

Procesgericht vernieuwen

Maak de transitie van hokjesdenken naar procesdenken
(Management Tools, nr. 2 - 2007)

Mgt Tools Procesgericht vernieuwenU wilt uw organisatie vernieuwen. Overschakelen van een focus op efficiency en kwaliteit alleen naar een focus op efficiency, kwaliteit, flexibiliteit en innovatie. Samen met uw collega-afdelingsmanagers de transitie maken van hokjesdenken naar procesdenken. Maar deze overgang is bijzonder lastig te maken. En zeker zonder een hanteerbare veranderaanpak zult u uw collega’s niet mee krijgen. Dit artikel biedt u zo’n aanpak.

download volledig artikel

  

Pure proces organisatie heeft de toekomst

Van ontstaffing naar ontmanaging
(Management Tools, nr. 4 - 2006)


Van ontstafing naar ontmanagingDe versnelde opeenvolging van managementhypes de afgelopen twintig jaar duidt erop dat het management in zijn nadagen verkeert.
De ontstaffing van de jaren negentig zal zijn logische gevolg krijgen in de ontmanaging in het eerste decennium van deze eeuw. Managen is dan in hoofdzaak gewoon een van de taken van elke medewerker geworden.

download volledig artikel

 

Leren delegeren en participeren

Toepassing van het procesdenken
(Management Tools, nr. 4 - 2006)

Leren delegeren en participerenAls u als middenmanager uw overbelasting wilt verminderen, dan zijn er meerdere oplossingen denkbaar. In dit artikel verkennen we de mogelijkheden uw werk beter te organiseren door taken te delegeren. Als u ook managementtaken delegeert, heeft dit aanvullend als voordeel dat u medewerkers een leermogelijkheid biedt. Hun betrokkenheid zal daardoor worden vergroot.

download volledig artikel.

 
 

De overbelaste manager

Een structurele zaak?
(Management Tools, nr. 3 mei/juni 2006)

De overbelaste managerSoms geeft het managen u energie en soms vraagt het alleen maar uw energie. Waar zit hem dat nu in? Dat is voor ons de kernvraag. U doet ongetwijfeld zeer veel. Maar managet u ook? Maakt u plannen? Neemt u de tijd om met betrokkenen tot valide beslissingen te komen? Waarschijnlijk niet. De oorzaak van veel van dit soort overbelasting zit in de slechte wijze van organiseren van processen.

download volledig artikel.

 

Planning en control uit de hiërarchie bevrijden

(Tijdschrift Controlling, nr. 4 - april 2006)

Planning en control uit de hiërarchie bevrijdenEen collegiale vorm van auditeren kan een groot deel van de hiërarchische controle overnemen. Aan de hand van het bedrijf Westland Orthopedie lichten we dit toe. Het blijkt dat medewerkers op drie niveaus een bijdrage kunnen leveren aan de planning & control-cyclus: op activiteitniveau, procesniveau en bedrijfsniveau.

download volledig artikel.

 

Planning en control uit hiërarchie bevrijden

Audit als alternatief voor top-down control
(Sigma, nr. 6 - dec. 2005)

Planning en control uit hiërarchie bevrijdenIn dit artikel wordt aangegeven dat een collegiale vorm van auditeren een groot deel van de hiërarchische controle kan overnemen. Aan de hand van het bedrijf Westland Orthopedie wordt dit toegelicht. Het blijkt dat medewerkers op drie niveaus een bijdrage kunnen leveren aan de planning & control-cyclus: op activiteitniveau, procesniveau en bedrijfsniveau.

download volledig artikel.

 

Bij Westland Orthopedie kiest iedereen zijn eigen rol

Medewerkers hebben invloed op besturing bedrijf
(Gids, nr. 10 - 2004)

Bij Westland Orthopedie kiest iedereen zijn eigen rolWestland Orthopedie is een 'armen- en benenfabriek' en maakt prothesen (zoals kunstbenen) en orthesen (zoals bijvoorbeeld kniebeugels). Het bedrijf vraagt alle medewerkers een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de strategie en dat doen ze. De zorg voor personeel wordt per activiteit uitgevoerd door de 'medewerker personeel'.

download volledig artikel.

 

Werken met de medewerker-rolmatrix

Medewerkers zijn multi-inzetbaar
(Gids, nr. 10 - 2004)

Werken met de medewerker rolmatrixWe zijn altijd wel een beetje baas en een beetje medewerker in de verschillende dingen die we in onze vrije tijd doen. Dus waarom dan niet in ons werk? Organisaties kunnen een medewerker-rolmatrix gebruiken om hun personeel te laten participeren in de besturing van het bedrijf of instelling. Daarmee kun je komen tot een high performance werksysteem.

download volledig artikel.
 
 
terug naar boven

 

 

 

Share

Aanvullende gegevens